Wel bloot, niet naakt

Het was altijd even uitleggen na de zomervakantie waarom ik geen witte billen had, maar ik ben er nooit mee gepest of om uitgescholden. Nou hebben we het dan natuurlijk wel over de vrije jaren 80.

Van tientallen meisjes in Tilburg is het leven op zijn kop gezet omdat er naaktfoto’s zijn verschenen op Instagram. En dan hebben we het over de verwarrende jaren 10. Dat heet nu een inbreuk op iemands lichamelijke integriteit, maar ik denk vooral: waar zit die ontzetting in?

Even wat aspecten aan dit fenomeen ‘sexting’. Waarom heet het überhaupt ‘SEXting’ en spreekt het AD over ‘pikante foto’s’? Ik heb ze niet gezien, maar ik begreep dat het vooral om ‘gewoon’ naakt gaat.

Je ziel en zaligheid delen
Een van de facetten van sexting is: jezelf naakt fotograferen en deze aan iemand versturen. Aan de ene kant kun je zeggen: uiterst onverstandig van de meisjes (en jongens). Maar veel tieners laten zichzelf sowieso graag zien, het maken en delen van selfies is daily business. Je ziel en zaligheid (excusez le mot) delen met de wereld is normaal. Dat maakt het heel lastig voor de jeugd, lijkt mij. Vooral omdat YouTube ons ook nog eens bombardeert met video’s met halfblote zanger- en danseressen. Ik zou als tiener ook niet meer weten wat ‘gepast’ is. En het leven is op die leeftijd al zo ingewikkeld. Je moet je zo bloot mogelijk gedragen, moet je zelfs figuurlijk bloot geven op sociale media, maar dat is dan ook opeens de grens.

En natuurlijk komt het voor een groot deel aan op het verantwoordelijkheidsgevoel van de ontvanger van de afbeelding. Geen misverstand daar over. Die moet zich beheersen en gedragen. Zo niet, dan zit daar overduidelijk een fout. Maar voor de ‘deler’ is het natuurlijk pas interessant juist omdat er zo krampachtig over naakt wordt gedaan. En daar kom je volgens mij bij de oorzaak en dus grootste fout.

De ouderwetse jaren 80
Ik had het al even over die heerlijke jaren 80, waarin mijn jeugd zich vrijwel geheel afspeelde. Iets in mij zegt: ‘goh, een bloot meisje, dus…?’ Of verraad ik daarmee dat ik heel ouderwets ben. We hebben allemaal wel erg veel last van preutsheid de laatste 2 tot 3 decennia. De schaamtecultuur werkt dit soort internetpestgedrag, mijns inziens,  behoorlijk in de hand.

image

Douchen na gym: ieuwww
Zelf ging ik, tot ik een jaar of 15-16 was, elke zomer naar het Noordhollandse naaktstrand. Het was inderdaad op school bij het douchen na gymnastiek even uitleggen waarom ik zo ‘rete’-egaal bruin was. Maar er werd niet moeilijk over gedaan. Misschien omdat ik een jongen was, maar ik heb mijn zus er ook nooit over gehoord. Trouwens: douchen na gym, gebeurt dát nog wel? Nee, hè. Ook zo’n doorgeslagen preutsigheidje. Da’s pas vies.

In mijn herinnering zonden mijn leeftijdgenoten vanaf een jaar of 16 ook topless waar ik bij was. Meisjes dus. Dat is sowieso tegenwoordig een zeldzaamheid, heb ik het idee.

En wat te denken van Karin en Mirjam van Breeschoten die eind jaren 80  op 17-jarige leeftijd in de Playboy stonden, nadat ze een paar jaar daarvoor al waren ontdekt op…een naaktstrand.

Schatjes
En dan schiet mij nu opeens ook nog Akkemay Elderenbos te binnen: 15 jaar en op groot scherm in de bioscoop langdurig naakt te zien in de film ‘Schatjes’ begin jaren tachtig. Formeel hebben we het hier dus over kinderporno tegenwoordig.

Kunnen we weer even normaal doen. We geven ons allemaal bloot op internet, maar naakt, dat is vies.

One thought on “Wel bloot, niet naakt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s